Dronken Mensen - NiteNITE
Sluit
Sluit

Dronken Mensen

Is deze gecompliceerde wereld makkelijker te hanteren nadat je een paar glazen hebt ingeschonken? Worden de grote vragen en problemen beheersbaar als je er met verdwaasde zintuigen naar kijkt? “Waar is het allemaal voor?” Bekroonde regisseur Eline Arbo gaat op deze vragen in in Dronken Mensen, de gelijknamige theaterfilm die in juni 2020 in het NITE Hotel word vertoond.

Dronken Mensen is gebaseerd op de tekst van Ivan Vyrypajev en beleeft zijn theaterdebuut in Nederland. Terwijl de voorstelling aanvankelijk was gepland als een locatiespecifiek spektakel dat op Oerol zou worden gepresenteerd, verijdelde de wereldwijde pandemie deze plannen. Zo word Dronken Mensen een van de eerste voorstellingen die zowel exclusief in het NITE Hotel als op de digitale versie van het Oerol festival in première ging. Arbo en het Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni hadden de mogelijkheid om de voorstelling specifiek te ontwerpen voor de digitale omgeving die een hoogwaardige theaterfilm opleverde waarvan je vanaf je eigen bank kan genieten.

Met 5 acteurs, 3 dansers en 1 muzikant liet Eline Arbo het publiek minstens één nacht geloven in een betere wereld toen haar personages de antwoorden op de grootste vragen van het leven op de bodem van hun bril konden vinden. “Ik heb gemerkt dat mijn generatie een betere wereld wil creëren, maar het moeilijk vindt om dit doel te realiseren.” De acteurs op het toneel lijken ineens oplossingen voor dit probleem te kunnen aandragen en laten het gemakkelijk lijken om zonder enige twijfel en met volle overtuiging antwoorden te vinden. In de dronken zoektocht van het personage naar God, liefde of utopie, slaagt Arbo erin deze overtuiging over te brengen op het publiek terwijl ze een komische, dans, muzikale en filmische lezing van Vyrypajevs nogal filosofische stuk creëert.

Nieuwsgierig?

 

 

 

 

 

Dit jaar zijn deze grote existentiële vragen relevanter dan ooit, wat Arbo’s optreden aangenaam maakte voor het online publiek van het NITE Hotel. Dronken Mensen is echter niet alleen een prettige afleiding van het dagelijks leven, maar biedt ook stof tot nadenken. Je weet nooit echt of wijn een scherp gevoel voor het begrijpen van het grote geheel versterkt of weerhoudt. Sommige dingen lijken ineens zo simpel, terwijl je tegelijkertijd de ene voet niet meer voor de andere kunt zetten. Maar uiteindelijk blijft het publiek achter met de vraag die ook als een uitnodiging kan worden opgevat: Moeten we niet altijd proberen om met een beetje gemak door het leven te gaan, zoals de personages in Dronken Mensen ons laten zien? Moeten we niet altijd eerst een stap terug doen en proberen de ‘grote vragen’ aan te pakken vanuit het simpele perspectief – juist zoals een dronken persoon?

Credits

Regie: Eline Arbo
Tekst: Ivan Vyrypajev (vertaling: Robbert-Jan Henkes)
Muziek: Thijs van Vuure
Scenografie: Juul Dekker
Lichtontwerp: Varja Klosse
Kostuums: Rebekka Wormann
Dramaturgie: Robbert van Heuven
Cast: Bram van der Heijde, Tim Linde, Janneke Remmers, Judith van den Berg, Rosa van Leeuwen, Angela Herenda, Camillo Chapela en Harold Luya

Nooit meer iets missen en een reminder ontvangen als we in de buurt zijn? Vul je gegevens in en we mailen je

Met het opgeven van mijn e-mailadres geef ik toestemming om op de hoogte gehouden te worden via e-mail over de voorstellingen en activiteiten van NITE + Club Guy & Roni.